България има своето много сериозно участие в ПАЧИС, обяви ръководителят на

...
България има своето много сериозно участие в ПАЧИС, обяви ръководителят на
Коментари Харесай

Голяма чест! Комитет от ПАЧИС заседава в Бургас, обменят добри практики в законодателството за закрила на детето

България има своето доста съществено присъединяване в ПАЧИС, обяви ръководителят на българската делегация инж. Петър Кънев

Бургас е хазаин на 61-ото съвещание на Комитета по културни, просветителни и обществени въпроси на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие (ПАЧИС). Председателят на българския парламент Росен Желязков откри форума, който събра в Бургас парламентаристи от държавите-членки на ПАЧИС. “Ролята на парламентите за подсилване на политиките в региона на закрилата на детето в държавите-членки на Черноморското икономическо съдействие ” е главната тематика на съвещанието.

Защитата на децата би трябвало да бъде първокачествен приоритет на всеки политик, на всяка институция и на цялото общество. Това е тематика, по която политическите сили, институциите и неправителствените организации могат и би трябвало да приказват в един глас, съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

Комитетът по културни, просветителни и обществени въпроси има насъбрана експертиза, въз основа на която могат да бъдат разисквани и нови законодателни начинания, а отбраната на децата има нов настоящ и изключително значим аспект - децата в цифровия свят, сподели ръководителят на българския парламент в откриващото си слово.
 Пред Флагман.бг ръководителят на българската делегация на ПАЧИС инж. Петър Кънев акцентира с паника, че обръщаме малко внимание на тематиката за протекция на детет
Когато приказваме за децата и политиките за основаване на оптимално добра среда за тяхното обучение и развиване, ние би трябвало да осъзнаваме, че те израстват в друг свят, уточни Росен Желязков. Това е свят на цифровите медии, обществените мрежи, виртуалните осведомителни запаси, отворените енциклопедични системи, виртуалните библиотеки и музеи, добави той.

Вярвам, че членовете на Комитета по културни, просветителни и обществени въпроси ще прегледат деликатно тази тематика и в тясно взаимоотношение с гражданското общество ще дефинират политики и ще одобряват нужното национално законодателство в светлината на новите действителности, означи Росен Желязков.

Сред нужните дейности на парламентаристите той открои приемането на законодателство за подготовката на децата за екологосъобразно и цифрово бъдеще, адаптиране на просветителните системи към достиженията на действителния и евентуалния софтуерен прогрес, поощряване на новаторското мислене и предприемачество и осъществяване на политики на съгласуваност във всичките й измерения. От това по какъв начин ще формулираме политики за израстването на бъдещите генерации, зависи бъдещето на света, съобщи ръководителят на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков получи почетен орден, отдаден на 30-ата годишнина от основаването на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие (ПАЧИС). Отличието му връчи генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев като самопризнание за приноса на България и на делегацията на Народното събрание към работата на организацията.



Ръководителят на делегацията на Народното събрание в Асамблеята и вицепрезидент на организацията инж. Петър Кънев акцентира, че държавните управления и гражданските общества от Черноморския район работят за създаване на системи за грижа и протекция на уязвимите лица, само че би трябвало да се направи повече за протекция на идващите генерации. „ Постигнат е важен прогрес в построяването на правни рамки и политики, както и отбрана на човешките права на децата. Най-добрите практики в района са известни и не престават да се усъвършенстват. Необходими са прогресивни иноваторски принадлежности за политики и програмиране, с цел да се плануват напъните за промени към последващи стъпки. Действията изискват сливане, огромни старания, водачество и запаси. Във връзка с това българският парламент и делегацията в ПАЧИС приветстват координираните дейности и стъпки за подсилване на районното съдействие за протекция на детето в Черноморския район. Предизвикателствата на света, които рефлектират върху живота на децата, слагат пред парламентите значимата задача да одобряват и актуализират законодателството в тази сфера “, сподели инж. Петър Кънев.
 Председателят на Народното събрание Росен Желязков получи почетен орден, отдаден на 30-ата годишнина от основаването на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие (ПАЧИС). Отличието му връчи генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев
Пред Флагман.бг ръководителят на българската делегация добави с паника, че обръщаме малко внимание на тематиката за протекция на детето, а в действителност това е нашето бъдеще, по тази причина и точно тя е определена. На идната Генерална асамблея на ПАЧИС ще бъде показан отчетът от днешното съвещание, откакто делегации на всички парламенти, които са тук и които нямат опция да участват дадат своите оферти за приемане на общия докомент.

Той акцентира, че това е първото присъствено съвещание на Комитет на ПАЧИС след пандемията и благодари на ръководителя на българския парламент Росен Желязков, че в напрегнатата обстановка откри време за открие съвещанието и поддържа концепцията то да се организира тук.

„ Добре пристигнали в един от най-красивите градове на Черноморското крайбрежие. От тук аз съм определен за народен представител и по тази причина сме тук. Бургас е една от перлите на Черноморското крайбрежие и по тази причина съм признателен, че точно тук се организира съвещанието “, обърна се инж. Петър Кънев към сътрудниците си.

„ ПАЧИС e неповторима и консенсусна организация, която е основана преди 30 години на правилото на Европейски Съюз. На първия стадий в нея са членували 9 страни, а в този момент са 13. ПАЧИС работи за черноморско икономическо съдействие, обвързвано с Грузия, Албания, Сърбия, Азербайджан и други страни.  89 народни представители от всички тези 13 страни членуват все още в ПАЧИС “, обясни инж. Кънев.

България има своето доста съществено присъединяване в ПАЧИС, добави ръководителят на българската делегация, който членува в Асамблеята от 2005 година. Председателят на организацията е на ротационен принцип и се сменя на всеки шест месеца. В момента ръководител е Украйна, а преди този момент е Турция, където бе маркирана и 30-годишнината на структурата.

„ За страдание след началото на войната в Украйна, както и във всички други интернационалните организации и в ПАЧИС настъпи разединение. За пръв път от началото на пандемията се събираме на физическо съвещание на комитет в Бургас. Как ще се възвърне работата на организацията в цялостния си тип, ми е мъчно да кажа. При всички случаи, до момента в който продължава войната, няма да бъде това, което беше “, сподели инж. Петър Кънев.
 Бургас е една от перлите на Черноморското крайбрежие и по тази причина съм признателен, че точно тук се организира съвещанието, обърна се инж. Петър Кънев към сътрудниците си  Участниците в съвещанието на Комитета на ПАЧИС в Бургас  Членовете на българската делегация
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР